2 info portretfoto Rana Berends smal

Welkom op mijn website. Mijn naam is Rana Berends. Ik volgde mijn opleiding aan de kunstacademie in Kampen. Hier ben ik in 1996 cum laude afgestudeerd. In 1998 won ik de Buning Brongers Prijs, een nationale prijs voor jonge veelbelovende schilders. Sinds tien jaar ben ik gespecialiseerd in het schilderen van portretten in opdracht. Op deze pagina vindt u informatie, aan de hand van de tien meest gestelde vragen.

1. Waarom laten mensen een portret maken?

2. Wat is een portretminiatuur?

3. Schilder je ook dieren in opdracht?

4. Moet er geposeerd worden of werk je met foto’s?

5. Hoelang duurt het voor een portret klaar is?

6. Wat kost een portret?

7. Welke kosten zijn (niet) inbegrepen bij een portretopdracht?

8. Kan ik in termijnen betalen?

9. Met wat voor materiaal werk je?

10. Hoe houd ik mijn schilderij of tekening in goede conditie?

1. Waarom laten mensen een portret maken?

Een portret is een waardevol cadeau om te geven, aan een geliefde of aan uzelf. Het is een blijvende herinnering aan belangrijke personen en momenten in uw leven. Met een portret kunt u vieren dat uw dochter haar eerste stapje zet, uw man promoveert, uw collega met pensioen gaat. U kunt laten vastleggen hoe mooi uw zwangere buik is, hoe al uw (klein)kinderen er uitzien op 7 jarige leeftijd, dat u al 25 jaar dol op elkaar bent. En met een portret kunt u ook op een heel mooie, persoonlijke manier ook uw verlies verwerken.
^ terug naar boven ^

2. Wat is een portretminiatuur?

Een portretminiatuur is een portret geschilderd op een heel klein formaat, van soms maar enkele centimeters. Het is een eeuwenoude traditie om portretminiaturen te laten maken. Vandaag de dag zijn er weinig kunstschilders die dit ambacht beheersen. Ik heb hierin een unieke, eigentijdse stijl. Ik schilder uw dierbare(n) zo klein, dat ze in de palm van uw hand passen. Als u een levensgroot portret iets te opzichtig vindt, u regelmatig op reis bent, of veel personen wilt laten vereeuwigen, dan is een portretminiatuur heel geschikt. Op dit kleine formaat is een grote variatie van technieken, formaten, afmetingen en toepassingen mogelijk.
^ terug naar boven ^

3. Schilder je ook dieren in opdracht?

Net als ieder mens is ook elk dier weer anders. Daarom pak ik het schilderen van een dierenportret hetzelfde als een mensenportret. Ik ga op zoek naar de kenmerken die net dat dier zo uniek maakt. Dierportretten maak ik op alle formaten, levensgroot, maar ook in miniatuur.
^ terug naar boven ^

4. Moet er geposeerd worden of werk je met foto’s?

De portretten worden gemaakt met behulp van een of meerdere foto's, bij voorkeur worden die genomen door mijzelf. In sommige gevallen is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld bij een postuum portret. In dat geval neem ik graag de tijd om in een gesprek en aan de hand van het beschikbare beeldmateriaal een goed beeld van de geportretteerde te krijgen. Het is ook mogelijk om een portret te maken en hiervoor te poseren, houdt rekening met een poseertijd van minstens 4 uur in verschillende sessies. Details, bijvoorbeeld van kleding, sieraden en de achtergrond werk ik daarna uit met behulp van foto’s.
^ terug naar boven ^

5. Hoelang duurt het voor een portret klaar is?

Dat hangt af van het gebruikte materiaal. Gemiddeld duurt het 2 maanden voordat een portret geschilderd in olieverf voltooid is. Met acrylverf kan sneller gewerkt worden omdat de droogtijd korter is, binnen 2 weken kan het portret af zijn. Een tekening kan binnen enkele dagen tot een week af zijn.
^ terug naar boven ^

6. Wat kost een portret?

Uiteraard wilt u graag weten wat een portret kost. Omdat ik maatwerk lever kan ik alleen richtprijzen geven. Bij schilderijen heeft u al een portretminiatuur met een doorsnede van 3,5 cm. voor 150,--, een portret van 30x40cm kost 700,- als het een portret is van een persoon met een neutrale achtergrond. Een dubbelportret op dat formaat kost 1.050,-- en een portret met een heel bewerkelijke achtergrond (bijvoorbeeld een wand met familiefoto’s) tussen de 1.000,-- en 1.500,-- . Voor tekeningen geldt dat deze de helft van de prijs zijn van een geschilderd portret, dus een tekening van 30x40 cm met een enkel portret en een neutrale achtergrond kost 350,-- Het gaat hierbij om de maten van de tekening zelf, het papier waar de tekening op gemaakt is zijn de standaard formaten en zal in dit geval bijvoorbeeld 50x65 cm zijn.

Alle prijzen die hier genoemd zijn, zijn inclusief BTW en exclusief inlijsten. Neem vrijblijvend contact op voor uw specifieke wensen.
^ terug naar boven ^

7. Welke kosten zijn (niet) inbegrepen bij een portretopdracht?

De prijzen die op deze website genoemd worden zijn altijd inclusief BTW. Het is aan te bevelen om geschilderde portretten na een jaar te vernissen. Dat biedt ik als kostenloze service aan. Voor opdrachten buiten Zwolle kunnen reiskosten in rekening gebracht worden. Tekeningen en schilderijen worden zonder lijst aangeleverd, zodat u die naar eigen voorkeur erbij kan laten maken. De kosten hiervan hangen af van het materiaal waar de lijst van gemaakt is en het formaat. Ik kun u er desgewenst over adviseren en u kunt het ook aan mij uitbesteden bij de opdracht.
^ terug naar boven ^

8. Kan ik in termijnen betalen?

Dat kan. Voor het betalen in termijnen geldt een eerste termijn van 30%. Ook bij het geven van een opdracht is een aanbetaling van 30% van de totale prijs gebruikelijk. U krijgt een bewijs van de aanbetaling en indien van toepassing een contract met afspraken over de verdere betalingstermijnen.
^ terug naar boven ^

9. Met wat voor materiaal werk je?

Ik beheers diverse materialen en technieken voor schilderijen en tekeningen. In mijn portfolio vindt u hiervan verschillende voorbeelden. Het hangt af van uw persoonlijke voorkeur, uw budget en verdere wensen, welk materiaal het meest geschikt is. Als er sprake is van een snelle deadline kan materiaalkeuze ook een rol spelen. Olieverf heeft een langere droogtijd nodig, dus als iets in enkele dagen of weken af moet zijn is bijvoorbeeld een (pastel)tekening of acrylverf een betere keus.
^ terug naar boven ^

10. Hoe houd ik mijn schilderij of tekening in goede conditie?

Probeer grote klimaatverschillen zoveel mogelijk vermijden. Doek gaat in een erg droge ruimte slap hangen, waardoor er rimpels in kunnen komen. Een schilderij direct boven de centrale verwarming hangen is daarom geen goede keus. Van erg vochtige ruimtes krimpt het doek, waardoor deze te strak over het raamwerk gespannen wordt. Hang geen schilderij of tekening op boven een openhaard of op een plek waar veel kaarsen worden gebrand. De roetdeeltjes hechten aan de verflaag en vervuilen het schilderij. Om deze reden is binnenshuis roken ook niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Bij tekeningen op papier is het belangrijk om ze niet aan direct zonlicht bloot te stellen. Ookal maak ik gebruik van hoogwaardige materialen, UV licht kan toch voor verkleuringen zorgen. Om die reden is het ook aanbevolen om UV werend glas te gebruiken bij de lijst.
^ terug naar boven ^