Naar het portret van Anna van Schurman door Michiel van Mierevelt.
Olieverf op doek, 24x30 cm, 2012

Saskia Zwiers over dit portret: "Het portret in kostuum is een kadootje voor mezelf, voor mijn 50ste verjaardag. In dit portret komen een aantal verschillende lijnen in mijn leven bij elkaar. lees verder>>

groot saskia zwiers aleida greve

Ik stond in museum Het Prinsenhof in Delft in december 2011 naar een portret van Anna Maria van Schurman (1607-1678) te kijken, geschilderd door Michiel van Miereveld (1566-1641) en waarschijnlijk voltooid door zijn kleinzoon Jacob Delff. Anna Maria is een oude vriendin van me en dit portret kende ik al uit het museum in Franeker. Toen ik 17 jaar was, schreef ik op de middelbare school een scriptie over haar. Ze was een veelzijdige en begaafde vrouw uit de 17de eeuw over wie ik graag meer wilde weten. Tien jaar later maakte ik als kunstenaar illustraties en schilderijen bij haar werk.
Heee, die jurk van haar lijkt toch wel veel op mijn kostuum als ik Aleida Greve speel... dacht ik. Ook zo'n bijzondere vrouw uit de 17e eeuw. Toen zij 49 jaar was, maakte ze haar testament op waarin ze de stichting van een (Oude) Vrouwenshuis aankondigde. Misschien had ik zonder die scriptie nooit die jurk aan gehad. Zal ik Rana mijn portret laten schilderen in dat kostuum? Moet het wel zoveel mogelijk op het portret van Anna Maria lijken.
Rana is altijd in voor een uitdaging. Voor het portret heeft ze uitgebreid de werkwijze van Van Mierevelt bestudeerd. Ze heeft flink zitten zweten op die parels en op dat kant...
Bij het poseren kwamen we erachter dat voor dezelfde compositie ik mijn rechterarm heel vreemd naar buiten moest draaien. En van eenzelfde stand van ogen en hoofd kreeg ik schele hoofdpijn. Zo zie je maar weer dat een schilder een evenwichtig beeld probeert te componeren en geen werkelijkheid schildert."

^ terug naar boven ^