Mijn collega Saskia daagde me uit om haar portret te schilderen op miniatuurformaat. Olieverf op doek, 7 cm doorsnede, 2004.
Saskia zelf aan het woord over het portret:
"Ik had mijn vriend voor zijn verjaardag al een aantal malen een zelfportret gegeven en daarom dacht ik: wat zou het leuk zijn als mijn atelierbuurvrouw eens mijn portret zou schilderen! Ik gaf Rana een klein rond doekje van het formaat waar ik zelf graag mee werk.
Die dag dat ik moest poseren was ik enorm vroeg opgestaan, een uur of vijf denk ik. De Somalische jongen die de Volkskrant bracht , was stomverbaasd... Lees verder>>

4 saskia zwiers

mij in de deuropening te zien staan, wachtend op een lift. Die ochtend zou de planeet Venus voor de zon langsgaan, een zeldzaam verschijnsel. Met de waarneemgroep van VWS Thales zouden we ergens op de Veluwe door de telescopen naar de projecties kijken. Ik heb die morgen lange tijd naar de rijzende zon staan turen, vandaar die rode wangen...
Maar door deze Venusovergang is de datum nog exact bekend: 8 juni 2004.
Ik draag mijn contactlenzen, uit ijdelheid en omdat ik Rana geen bril wou aandoen.
Waarom we het beroemde portret van Johannes Vermeer dat de bijnaam 'meisje met de parel' draagt, als uitgangspunt kozen, weet ik niet meer. In ieder geval heeft Rana mij de planeet Venus aan het oor gehangen.
Het is een beetje glamourous geschilderd en inmiddels ben ik een stuk rimpeliger en grijzer. Da's het mooie van zo'n portretje, het is een kleine overwinning op dood & vergankelijkheid, een kostbaar kleinood.
Vriend was er heel blij mee en een jaar later kreeg ik zijn portret voor mijn verjaardag."

Nieuwsgierig geworden naar de kunst van Saskia Zwiers? Bezoek haar website www.saskiazwiers.nl